Smaczne i zdrowe menu w przedszkolach

zdrowe jedzenie dla dzieci

Odpowiednio zbilansowana dieta w przedszkolach ma dużą wartość dla prawidłowego rozwoju dziecka – tak samo fizycznego, jak też psychicznego. warszawskie przedszkola często celują w skrupulatnie zbilansowane menu odpowiadające na potrzeby zdrowotne przedszkolaków i kształtujące dobre nawyki jedzeniowe.

Jak komponować menu dla dziecka?

Dobre żywienie dla przedszkolaka powinno być urozmaicone i oparte na składnikach w najmniejszym stopniu zmodyfikowanych. Każde przedszkole niepubliczne w Warszawie powinno zatroszczyć się, aby dania dostarczały wskazanej dawki białka, dobrego tłuszczu, węglowodanów złożonych. Ważna jest także dzienna dawka warzyw i owoców. Należy zatroszczyć się również o odpowiednią częstotliwość posiłków i ich kaloryczność. Prawidłowo ułożona lista dań poprawia odporność, polepsza koncentrację oraz pozytywnie oddziałuje na samopoczucie przedszkolaka.

Placówki przedszkolne w stolicy. Jak dbają o wartości odżywcze posiłków?

W Warszawie bardzo dużo instytucji przedszkolnych zwraca uwagę na jakość podawanych potraw. Cieszące się dobrą opinią przedszkole na Woli albo w innej części konsultuje się z dietetykami i kucharzami, aby zagwarantować dzieciom nie tylko pożywne, lecz również smaczne dania. W menu umieszczane są się dania regionalne, śródziemnomorskiej czy wegetariańskiej. Menu jest oczywiście dopasowywane do grup wiekowych i potrzeb dietetycznych przedszkolaków.

Niejedno przedszkole, np. na Bemowie zwraca szczególną uwagę ponadto na reakcje alergiczne i nietolerancje związane z układem pokarmowym. Dzięki odpowiedniemu podejściu i właściwemu rozplanowywaniu posiłków każde dziecko otrzymuje potrawy dopasowane do jego możliwości oraz preferencji. To zaś powoduje, że przedszkolaki chętniej jedzą serwowane im dania.

W placówkach, jak przedszkole Warszawa Bemowo dużą wagę przywiązuje się też do wartości serwowanych dań. Nacisk kładzie się też na edukację żywieniową. Przedszkolaki dowiadują się w nim, skąd biorą się produkty, jak powstają posiłki, a czasami biorą udział w zajęciach gotowania. W ten sposób z przyjemnością próbują nowych rzeczy. Właściwie skomponowane menu dla przedszkolaków powinno opierać się nie tylko na ilości kalorii i składników odżywczych. Liczy się też smak i sposób podania dań, jak również indywidualne podejście do każdego przedszkolaka.

Tags: